Vargtiken anses genetiskt viktig. Foto: Naturvårdsverket

Vargtiken flyttas återigen

Uppdaterad
Publicerad

Naturvårdsverket har beslutat att för fjärde gången genomföra en flytt av Junselevargen.

Vargtiken som har sitt i revir i benretesområdena i Junsele, har tidigare flyttats tre gånger men alltid återvänt. Tidigare beslutades att det inte var ekonomiskt eller djuretiskt försvarbart att prova igen. Djuret måste jagas och sövas, och flytten är både dyr och påfrestande för vargen.

Efter att skyddsjakten på vargen blivit avblåst, omstartad, och avblåst igen, så tänker man ändå försöka flytta tiken till en plats i Mellansverige. Hon bär på friska gener österifrån som anses viktiga för den svenska vargstammen, men har dödat minst 33 renar och stressar de dräktiga vajorna i området.

Ryssvargen

Ohållbart

– Det är en mycket svår situation. Skadorna för renskötseln är så omfattande att den är ohållbar. Situationen förvärras dessutom hela tiden. Vi ser idag ingen annan lösning än att flytta vargtiken, säger Ruona Burman, viltsamordnare på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

Den långvariga bevakning som skett och fortfarande sker i området påverkar även vargtiken negativt, och eftersom skyddsjakten inte får genomföras bedömer Naturvårdsverket att en flytt är den bästa lösningen. Man klargör dock att det är ”en extraordinär åtgärd”, och ett avsteg från principen om flytt av vilda djur. Beslutet gäller 12-31 mars.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ryssvargen

Mer i ämnet