Foto: TT

Två vargar är skjutna

Uppdaterad
Publicerad

Vargen som siktats i Granö och som misstänks ha revir i närheten av Åmsele har under annandagen skjutits. Även en annan varg har under tisdag förmiddag skjutits i Burträsk, och nu söks vargen i Nordmaling efter att dagsfärska spår hittats.

Båda djuren har fällts efter beslut om skyddsjakt. Efter snön som kom under julafton fick länsstyrelsen i Västerbotten bättre förutsättningar att spåra vargen i Åmsele och kunde under gårdagen lokalisera och skjuta den nära Granö efter att den vandrat söderut över Umeälven.

Läs mer: Här är Granövargens byte

Varg i Västerbotten

– Annandag startade vi jakten igen och jägarna kunde lokalisera vargen och skjuta den. Vi tror att det är samma varg som har setts i det området. Det är en skandinavisk varg, säger Björn Jonsson, enhetschef på länsstyrelsen i Västerbotten.

En annan varg skjuten i dag

I dag har länsstyrelsen även tagit beslut om en annan skyddsjakt på en varg i Malå. Vargen har enligt länsstyrelsens observationer setts mellan Bygdsiljum och Burträsk och man kunde under förmiddagen skjuta även den vargen.

– Den syntes under juldagen och jägarna kunde skjuta den för någon timme sedan. Även den är en skandinavisk hane, berättar Björn Jonsson.

Dagsfärska spår efter Nordmalingsvargen

Björn Jonsson meddelade under tisdagseftermiddagen att skyddsjägare varit ute och gått efter färska spår som hittats under morgonen i Nordmalingstrakterna efter den eller de vargar som rör sig i de områdena, men utan att ha kunnat skjuta någon varg.

Läs mer: Vargar bildar revir i Nordmaling

– I morgon kommer vi resonera ihop om det finns förutsättningar för att gå vidare under morgondagen, eller om man behöver lokalisera vargen bättre, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Västerbotten

Mer i ämnet