Foto: TT

Värmerekord i Norrland

Uppdaterad
Publicerad

Lagom till julveckans ankomst har Norrland temperaturer långt över det normala. I Hemavan har ett värmerekord slagits, och i dag är den varmaste decemberdagen som uppmätts på 53 år. Men snölängtande julfirare i de norrländska fjällen kan känna lugnet inför julhelgen.

I dag har temperaturerna kulminerat och ligger nästan tio grader över det normala i stora delar av Norrland.

– Normal dagstemperatur i Lapplandsfjällen i mitten av december brukar normalt ligga på minus fem, och vid kusten någon grad kallare än nollstrecket. I Västerbotten har vi just nu en avvikelse på mellan sex till elva grader över det normala, säger Per Stenborg, meteorolog på SVT.

– Extremerna just nu är framförallt Lappland och fjälltrakterna där, men hela mellersta och norra Sverige har långt varmare än normalt, säger han.

53-årigt värmerekord slogs i dag

I Lapplandsfjällen och fjälltrakterna i norra Norrland ligger temperaturerna betydligt högre än normalt för den här tidpunkten på året. I natt uppmättes till exempel 6,1 plusgrader på mätstationen vid Hemavans flygplats, vilket slog det gamla decemberrekordet på 6,0 grader som uppmättes 1963.

– Milda västvindar har brakat över den här delen av landet vilket orsakat åtskilliga plusgrader, säger Per Stenborg.

Enligt SMHI kan den preliminära maxtemperaturen för dagen landa på hela 7,3 grader och bräcka det gamla rekordet rejält. Men den vita julen bör inte vara i fara i Lapplandsfjällen.

– Den snö som ligger lär få ligga kvar på backen, även om det är milt, framförallt i dag. Under veckan är det ingen riktig kyla, men mestadels minusgrader, säger han.

Kommer vända – lagom till jul

Landets allra högsta temperaturer ligger dock lite längre söderut. Vid norra Dalarna, Medelpad och Ångermanlandskusten ligger temperaturen uppe på hela 9,0 grader under måndagen – fem dagar före julafton.

I fjälltrakterna Jämtlands län låg temperaturen på ungefär åtta grader som varmast. I natt hade orten Börtnan i södra Jämtland hela 8,7 grader.

– Där var läget samma som för Hemavan, att toppen för mildluften skedde under nattimmarna, säger Per Stenborg.

Kulmen för temperaturtopparna skedde tidigt under måndagen och kommer under tisdagen återgå till att bli minusgrader.

– Det kommer en väderspänning med snö, framförallt i norra Norrland och som ser ut att dra igång på julafton, men det är lite osäker utveckling för det ännu, säger meteorolog Per Stenborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.