Foto: TT

Varnar för kramande tjuv

Uppdaterad
Publicerad

I veckan har tre personer utsatts för fickstöld eller stöldförsök i centrala Umeå. Tillvägagångssättet är nytt och utstuderat, och polisen misstänker en liga.

Söndag natt blev en man av med sin plånbok efter att ha fått en kram på en busshållplats i Umeå – och han är inte den enda.

Polisens jourhavande förundersökningsledare Magnus Eklund berättar att han känner till två liknande händelser i veckan: en person förlorade mobilen några timmar innan stölden vid hållplatsen, och en kvinna utsattes för ett misstänkt stöldförsök natten mot torsdag.

Kvinnan befann sig på Rådhustorget i centrala Umeå när en okänd man kom fram och sedan omfamnade henne, men hennes sällskap reagerade och den kramande mannen lämnade då platsen på cykel.

Flera gärningsmän

– Förmodligen kan det finnas fler händelser som vi måste samla upp, säger Magnus Eklund.

Utefter signalement och andra vittnesuppgifter säger han att det finns anledning att tro att det inte handlar om en enda gärningsman utan flera som jobbar tillsammans. Det som är nytt med dessa fickstölder är dels att de inte händer i krogmiljö eller folksamlingar, utan på öppen plats.

Speciellt är också tillvägagångssättet: tjuven dyker inte upp och bara hoppar på någon utan det byggs upp med att de är sociala och trevliga och ställer frågor, berättar förundersökningsledaren. I de tre kända fallen, som skett kvälls- eller nattetid, pratar personen engelska.

”Man blir förbannad”

– Det är ganska utstuderat, man bygger upp en relation, tar kontakt och ger sken av att vara en bra person – och så stjäl man i samband med det. Det är dåligt, man blir förbannad rent ut sagt, säger Magnus Eklund.

Det viktiga är att folk är uppmärksamma och vet om att det här händer, menar han.

– Budskapet är ju inte att man ska sluta kramas, utan att man ska vara försiktig vem man kramas med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.