Tina Eklund i Vasa har två små barn och ett tredje på väg. Hon tycker illa om att sjukhuset ska klassas ned. Foto: SVT.

Vasabor kämpar för tvåspråkigt sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

I Umeås närmaste stad Vasa växer motståndet mot den finska regeringens beslut att ta bort jouren vid Vasas centralsjukhus.

Nu vill ett medborgarinitiativ att riksdagen ska ompröva frågan. Men då krävs det att 50.000 personer skriver under kravet.

Tina Eklund i Vasa har två små barn och ett tredje på väg. Hon tycker illa om att sjukhuset ska klassas ned.

– Det är klart att man är orolig, säger Tina Eklund.

Det finns idag 18 större sjukhus  i Finland – ett antal som ska minskas till tolv. I Österbotten blir både Karleby och Vasa förlorare på det beslut som fattats av regeringen Sipilä, som består av Centern, Samlingspartiet och Sannfinländarna.

– I ett års tid har vi förgäves pratat sakfrågor, utan att ministrarna lyssnat det minsta. Det här nu om ren politik, säger Hans Frantz (Svenska Folkpartiet), ordförande i Vasa sjukvårdsdistrikt.

Tvingas åka åtta mil

Om regeringens beslut står fast betyder det att 120.000 människor i Vasa med omnejd hänvisas till sjukhuset i Seinäjoki, 8 mil in i landet.

– Det är långt, och oroande om förlossningarna ska flyttas dit, säger Tina Eklund.

Saken kan se ut som en ren sjukvårdsfråga – men handlar lika mycket om språk. Sjukhuset i Vasa är tvåspråkigt. Säinäjoki är finskt.

– För oss är det helt oförståeligt hur man ska göra ett finskt sjukhus till ett tvåspråkigt. Här i Vasa har vi redan ett tvåspråkigt sjukhus, säger Hans Frantz.

Inget problem för finsktalande

Finsktalande österbottningar tycks bry sig mindre att jourverksamheten ska minskas i Vasa.

– Vi är tvåspråkiga. Så för oss spelar det ingen roll att åka till Seinäjoki, det blir inget problem för vår familj, säger Carina Lassén från Pedersöre.

Om jourverksamheten försvinner vid Vasa centralsjukhus, tror många att det innebär början på en kraftig bantning av sjukhusets framtida kompetens. I värsta scenariot kan både canceroperationer och förlossningar försvinna.

– Vi är så pass många som bor här, och vi behöver vårt sjukhus, säger Tina Eklund.

I den krympande skaran svenskspråkiga i Finland är kritiken skarp mot regeringen Sipilä. När beslutet om nedklassning av sjukhuset i Vasa sjukhus kom, samlades tio tusen människor i en demonstration.

Krävs 50.000 underskrifter

Medborgarinitiativet fick sitt tillstånd i veckan. Redan efter ett par dagar hade 15.000 röstberättigade skrivit på uppropet digitalt. Men det krävs 50.000 namn för att riksdagen ska behandla petitionen om att Finland ska ha kvar ett trettonde joursjukhus i framtiden.

– Jag ska skriva på. Vi får hoppas att regering och riksdag lyssnar på oss, säger Tina Eklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.