”Helt torrt” och ”nedsatt flöde” skriver personer i Borgafjäll på sociala medier. Hur många hushåll som är drabbade är oklart. Foto: SVT

Hushåll i Borgafjäll utan vatten: ”Kan vara ventiler som läcker”

Uppdaterad
Publicerad

Under långfredagen blev hushåll i Borgafjäll utan vatten. På måndagen hade kommunen fortfarande inte hittat orsaken.

– Det är inte säkert att det är en läcka på nätet, säger Pierre Danielsson, chef teknik och service i Dorotea kommun.

På fredagseftermiddagen ställdes en vattentank upp vid reningsverket i Avasjö, där de som vistas i Borgafjäll kunde hämta vatten.

Under måndagen hade kommunen fortfarande inte lokaliserat vad som orsakat vattenbristen.

– Vi kör upp vatten för fullt just nu. Det kan vara ventiler hos fastighetsägare som läcker. Vi försöker lyssna på ventilerna om det är någon som läcker, säger Pierre Danielsson, chef teknik och service i Dorotea kommun.

Oklart hur många som berörs

Det är dock oklart hur många som är berörda. Flera personer skriver på facebook att de inte har vatten i kranarna – vissa har inget alls, och vissa har lägre tryck än vanligt.

Kommunen skriver att alla måste dra sitt strå till stacken, till exempel genom att inte fylla badtunnor med dricksvatten, ”vid duschning kanske vi kan uträtta dessa behov på så kort tid som möjligt för att minska vattenförbrukningen”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.