Foto: SVT

Vegancafé ska väcka liv i inlandet

Publicerad

Längs inlandsbanan i byn Buresjön norr om Sorsele har två tjejer startat ett vegancafe nu i sommar. Tanken är att det här ska skaka liv i landsbygden.

Sommarcaféet hållet till i väntrummet på det gamla stationshuset i Buresjön. För ägarna är det ett äventyr och ett försök att skaka liv i byn och det gamla stationshuset som en gång tillhörde en av tjejernas gamla mormor.

– Vi gör det för att liva upp landsbygden lite. Sen älskar vi att baka, säger Sigrid Mikaelsson, cafeägare.

Blandade reaktioner

Målet är att det ska finnas fika för alla. Förutom att allt är veganskt finns det också glutenfritt och sockerfritt fika.

– Vi har fått lite blandade reaktioner. Många är förvånade. Men många som bor i närheten blir jätteglada, säger Sigrid Mikaelsson.

Marknadsförs inte som vegancafé

Men ägarna marknadsförs fiket som vegancafé utanför vegankretsarna.

– Om det kommer någon som inte är vegan så säger vi inte att här är allt veganskt. Utan att här finns fika för alla. Många kommer hit för traditionellt fika som bulle och kaffe.

Inte bara fika

I den gamla stationsmiljön ska det också bli konstutställningar och musikquiz.

– Det är min mormorsmors hus och jag är den fjärde generationen som verkar i Buresjön säger Sigrid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.