Foto: TT

Etnolog slår fast: ”Det heter pannkaka”

Uppdaterad
Publicerad

Etnologen Kurt Genrup har skrivit över 400 artiklar om matkultur. Han menar att den äldsta benämningen på maträtten är pannkaka. Det är belagt sedan 1500-talet.

– Järnspisen kom in i hemmen i slutet på 1800-talet, och i samband med det började man experimentera med olika rätter. Där någonstans kan pannkakan ha uppstått, säger Kurt Genrup.

I samband med spisens intågande kom också stekpannan, eller pannjärnet. Genrup vågar konstatera att den första tunna kakan som stektes på spis fick just namnet pannkaka.

– Så står det i de gamla böckerna. En kaka som gräddades på spisen och som serverades direkt, säger han.

”Vi är ett pannkaksland”

Under onsdagen rapporterade SVT Nyheter Västerbotten om en kartläggning som ska utreda var i landet det heter plättar eller pannkakor. Frågan har engagerat många på vår hemsida och i sociala medier.

– Vi är ett pannkaksland, alla har någon typ av relation till pannkakan, både till fest och till vardags. Dessutom är det billigt och enkelt att göra. Det kan vara därför som frågan engagerar så mycket, säger Genrup.

”Belagt från 1500-talet”

Kurt Genrup slår fast att maträtten heter pannkaka. Plättar är den mindre varianten.

– Det är belagt från 1500-talet. Pannkaka är den äldsta benämningen.

Varför säger människor då plättar?

Det har med storleken att göra. Pannkakor är den stora varianten, så är det. Plättar är historiskt en festligare form av pannkaka med dyrare ingredienser som till exempel grädde, därför gjordes de mindre.

Detta är en artikel skriven i april 2016 som nu fått nytt liv på sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.