Foto: SVT

Landstinget: ”Vi kommer att klara vården”

Uppdaterad
Publicerad

Vården kommer att fungera i sommar. Det säger hälso- och sjukvårdsdirektör Ann-Christin Sundberg.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Ann-Christin Sundberg säger att hon förstår sjuksköterskornas oro, men att vården kommer att fungera i sommar.

– Vi har en organisation för när det blir extraordinära situationer, vi vet hur vi ska agera. Vi har folk i tjänst på andra avdelningar på sjukhuset så vi kommer att klara vården bra i sommar.

Svår situation

Sjuksköterskorna på akuten tycker att fler sjuksköterskor borde ha rekryterats tidigare?

– Vi har en svår situation och vi har försökt att rekrytera fler. Vi har haft svårt att rekrytera även bemanningssjuksköterskor.

På akuten har flera anställda redan sagt upp sig.

Hur tänker ni lösa detta på sikt?

–  Vi har en del att göra där, det är ingen hemlighet. Det är en långvarig fråga för oss som inte bara gäller på sommaren, vi är till exempel bara i början av pensionsboomen.

Positivt på förlossningen

En rundringning som Ekot gjort till Vårdförbundets avdelningar i landet visar att många sjukhus har svårt att klara bemanningen av barnmorskor inom förlossningsvården. Men i länet har landstinget lyckats få ihop sommarschemat.

– Vi har fått ihop sommmarschemat men vi har inget överskott på barnmorskor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.