Umeås kommunalråd Hans Lindberg ser allvarligt på anklagelserna mot SKFAB:s vd. Foto: SVT

”Vi tar det här på allvar”

Publicerad

Umeås kommunalråd Hans Lindberg (S), ser allvarligt på uppgifterna om att Svenska Kommun Försäkrings AB vd Björn Ryd lagt stora pengar på middagar och alkohol.

Hans Lindberg (S), kommunalråd i Umeå, var en av dem som i fredags var med och fattade beslut om att arbetsbefria vd:n för Svenska Kommun Försäkrings AB Björn Ryd. Anledningen var Arbetarbladets avslöjande om omfattande kostnader för middagar och alkohol.

– Styrelsen var enig om att arbetsbefria honom, det kändes klokt och riktigt tills vi vet vad som är sant, säger Hans Lindberg (S) till SVT Nyheter Västerbotten.

Känner du dig inte övertygad om att uppgifterna är sanna?

– Utredningen får visa vad som är sant, men vi tar det här på allvar, säger Hans Lindberg.

Umeå kommun en av delägarna

Umeå kommun äger 5,4 procent av aktierna i Svenska Kommun Försäkrings AB, som är ett bolag som samägs av nio kommuner i Sverige och en i Norge. Syftet med bolaget är att hantera försäkringsskydd för kommunerna. Huvudägarna är Gävle och Sundsvall.

Men ni fattar ändå beslutet om avstängning, fast ni inte vet om det är sant?

– Om uppgifterna stämmer är det jätteallvarligt, och nu får revisionsföretaget ta fram en tidsplan till en utredning, säger Hans Lindberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.