Foto: Privat

Vilhelminaelever kom trea i Webbstjärnan

Uppdaterad
Publicerad

Fem elever i särskolan på Volgsjöskolan i Vilhelmina fick tredje pris i Webbstjärnan 2016 som anordnas av Internetstiftelsen i Sverige, IIS. I år deltog 2 060 lag och över 68 000 elever i tävlingen.

Tredje pris i kategorin Klassblogg fick Orion, ett skolprojekt av fem elever i särskolan på Volgsjöskolan i Vilhelmina. Syftet med klassbloggen är att berätta om skolvardagen samt dela med sig av tips till föräldrar och andra intresserade.

– Det var inte väntat att det skulle gå så bra som det gjorde. Vi är mer än nöjda med tanke på hur många lag som var med och deltod, säger läraren Lilian Lakkafjell.

Hur kommer ni att gå vidare efter vinsten?

– Vi kommer att fortsätta använda bloggen i vår fortsatta undervisning.

Juryns motivering till tredjepriset löd:

”Med breda ingångsvärden dokumenteras vardag och verklighet på en skola i Vilhelmina ett samhälle i södra Västerbotten. Juryns hjärta bankar lite extra för denna webbplats som spelar en stor roll för elevernas självkänsla, samtidigt som den gör att det dagliga skolarbetet sprider glädje. Både i och utanför klassrummet.”

Mer om Webbstjärnan

Webbstjärnan är en tävling för elever i grund- och gymnasieskolan som går ut på att skapa webbplatser av valfritt skolarbete. Syftet är att lärare och elever lär sig mer om hur internet funkar. Under arbetets gång lär sig eleverna om källkritik, upphovsrätt och hur man skriver för webben. Varken lärare eller elever behöver några förkunskaper eftersom verktygen är enkla och IIS erbjuder gratis .se-domännamn, webbhotell och utbildningsmaterial. Tävlingens fokus ligger på innehåll, inte tekniska lösningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.