Foto: SVT

Vill bygga gasledning för miljöbränsle

Publicerad

Skellefteå kommun har inlett planer på att bygga en gasledning för biogas. Tanken är att bygga en ny stor tankstation på industriområdet i Hedensbyn.

Nästan hela kommunens fordonsflotta ska flytta till Wipros före detta lokaler i kvarteret Fabriken på Hedensbyn. Kommunen är utan tvekan sin egen största kund när det gäller biogas från Tuvananläggningen. Nu tänker de bygga en gasledningn mellan anläggningarna.

– Efterfrågan på gasen ökar och det är mycket effektivare att transportera med en gasledning istället för på flak som vi gör idag, säger verksamhetschefen för avfall Helena Jonsson.

Två stationer i Hedensbyn

Gasledningen, ny rening och en gasklocka kommer att kosta 40 miljoner kronor. Då ger Naturvårdsverket ett bidrag på 16 miljoner. Två olika dragningar de fyra kilometerna från Tuvan över Skellefteälven till Hedensbyn är under utredning.

– Vi bygger enligt de normer som gäller så ledningen blir säker, säger Helena Jonsson.

I Hedensbyn blir det två tankstationer. En för personbilar, och en för bussar som kan automatiskt tanka på natten.

– Då slipper de vänta med alla andra på att tanka, säger Helena Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.