Arkivbild. Foto: SVT

Vill ha svar från ministern om fjärrstyrningen

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT Västerbottens granskning av planerna om att flygtrafiken på bland annat Umeås flygplats ska flyttas till Stockholm genom fjärrstyrning har kritiken mot beslutet bubblat. Nu stämmer riksdagsledamoten Helena Lindahl (C) in i kritiken och ställer infrastrukturminister Anna Johansson (S) mot väggen och efterfrågade idag svar i riksdagen.

Förutom personal inom flygbranschen som sedan tidigare ställt sig emot att flytta kontrollen över flygtorn runt om i landet till Stockholm så gick Umeås kommunstyrelseordförande Hans Lindberg (S) och vice kommunstyrelseordförande Anders Ågren (M) igår ut i en gemensam skrivelse till Luftfartsverket i en vädjan att stoppa planerna. Riksdagsledamoten Helena Lindahl (C) krävde idag svar i frågan.

”Ska inte vara en experimentverkstad”

Lindahl ställde Anna Johansson (S) mot väggen i riksdagen om de långt gångna planerna.

Fjärrstyrda flygtorn

– De uppgifter som gått att ta del av via media oroar mig. Jag kan absolut inte acceptera att Västerbotten ska riskera stora problem för att man satt igång ett projekt som just nu framstår som vanskligt och riskabelt. Västerbotten ska inte vara en experimentverkstad för myndigheterna att testa ogenomtänkta idéer på, säger Helena Lindahl, centerpartistisk riksdagsledamot från Västerbotten i ett pressmeddelande.

Läs också: Säkerheten ifrågasätts av referensgruppen

Kräver svar om säkerhet och dubbla stolar

Lindahl menar att tanken med effektivisering är bra, men att hon oroar sig för säkerheten kring projektet.

– Därför vill jag ha svar av regeringens ansvariga minister Anna Johansson, om hur man ser på några centrala frågeställningar. Bland annat säkerheten för passagerarna, att generaldirektören sitter på dubbla stolar och att den statliga centraliseringen nu fortsätter – den här gången genom att Luftfartsverket flyttar arbetstillfällen till Stockholm, säger Lindahl.

Läs också: Fjärrstyrningen kan bli en ren förlustaffär

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fjärrstyrda flygtorn

Mer i ämnet