Jonas Forsgren, kritisk till vindkraftplanerna. Montagebild. Foto: SVT/TT

Vindkraftsutredningen klar

Uppdaterad
Publicerad

Nu är vindkraftsutredningen i Sorsele klar. Den visar att satsningen skulle ge kommunen nästan en halv miljard och efterfrågan på arbetskraft skulle öka med över 500 personer på tre år.

I slutet av april var det tänkt att politikerna i kommunfullmäktige skulle ta ställning till folkomröstningen om vindkraft i kommunen. Då valde politikerna istället att återremittera frågan för att utreda den ytterligare.

Utredningen är nu klar och visar att satsningen skulle ge drygt en halv miljard till Sorsele kommun och att arbetskraftefterfrågan i Sorsele skulle öka under perioden 2017- 2020 med 535 personer.

Vindkraft i Sorsele

– Vi vet hur mycket vindkraftsparken i Blaiken har skapat. Jag kan inte se att de här siffrorna stämmer överens med det. Det här har ingen verklighetsförankring, säger Johan Forsgren, från Folkinitiativet i Sorsele som drev fram folkomröstningen, där sorseleborna röstade nej till den planerade vindkraftsparken.

”Inte tittat på relevant fakta”

Det är två utredningar av vindkraftsparken som publicerats på Sorsele kommuns hemsida. Den ena är gjord av den oberoende konsultfirman Kontigo. Den andra är gjord av organisationen Vindkraftscentrum. Johan Forsgren är kritisk till båda utredningarna.

– De har inte tittat på relevant fakta tycker jag, säger Forsgren.

”Bara tittat på det som är positivt”

Turismbranschen i Sorsele har uttryckt en stark oro mot planerna på vindkraftsetableringar i kommunen. I utredningen gjord av vindkraftcentrum hänvisar man till två stora vindkraftsprojekt som byggts nära turistdestinationer i Härjedalen, och skriver att där har turismen inte gått ned utan ökat.

– De har inte gjort någon konsekvensanalys. De har bara tittat på det som är positivt och ingenting som är negativt.

I Kontigos rapport står det:

”En fråga som bör diskuteras är också på vilket sätt som en vindpark skapar negativa effekter på näringslivet. Frågan är i sin omfattning en utredning i sig, men utifrån de underlagsmaterial som Kontigo tagit del av är vår bedömning att det i synnerhet är besöksnäringen som befarar att en vindpark i kommunen kommer påverka deras verksamhet negativt.”

Vill inte kommentera

Kommunalrådet Kjell Öjeryd (V), vill inte kommentera utredningen eller hur den kommer att ligga tilll grund för politikerna.

– Jag är jäv i frågan och var inte med under kommunstyrelsens sammanträde under gårdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Sorsele

Mer i ämnet