Vindparker kan ge nya jobb i Fredrika

Uppdaterad
Publicerad

Vattenfall går vidare med planerna på ytterligare två stora vindkraftparker utanför Fredrika. En ansökan om tillstånd för upp till 90 vindkraftverk har lämnats in till länsstyrelsen. Om parkerna byggs kommer det att innebära att det servicekontor som finns i Fredrika kommer att växa till 25-30 anställda.

Så sent som i somras invigde Vattenfall vindkraftparken Stor Rotliden en mil utanför Fredrika. De 40 vindkraftverken har blivit en framgång för bolaget.

– Det har inte funnits särskilt mycket erfarenheter av att bygga på den här typen av berg. Nu ser vi att vi har bättre vindar en vad våra teoretiska modeller visat på Stor Rotliden, konstaterar Vattenfalls kommunikatör Ulf Andersson.

Nu har bolaget lämnat in ansökan om att även bygga vindkraftparkerna Fäbodberget och Blakliden till länsstyrelsen. Totalt handlar det om upp till 90 vindkraftverk.

Om länsstyrelsen ger tillstånd till de båda vindkraftparkerna måste ett investeringsbeslut tas i Vattenfalls styrelse. Här konkurrerar projekten med andra investeringar inom vattenfallskoncernen, men bolaget har tydligt deklarerat att vindkraften har hög prioritet.

– Vindförhållandena är väldigt viktiga för hur bra ett vindkraftprojekt är och i det här området vet vi att vi har mycket bra vindförhållanden, säger Ulf Andersson.

Arne Müller

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.