Lycksele kommun vill ersätta hemtjänstens nattbesök med webbkamera-övervakning. Foto: SVT

Webbkameror kan ersätta hembesök

Uppdaterad
Publicerad

Av de 250 personer i Lycksele kommun som behöver hemtjänst, så behöver många också tillsyn på natten. Nu vill den ekonomiskt krisande kommunen ersätta nattpatrullerna med kameraövervakning.

– Jag ser det som en nödvändig framtidstanke i de besparingar som måste till, säger Christer Ekbäck (S), ordförande i socialnämnden Lycksele.

Kamerorna skulle innebära en besparing på fem till tio miljoner kronor per år – om folk nu vill ha en kamera i sovrummet.

De flesta Lyckselebor som Västerbottensnytt talat med är skeptiska, unga som gamla.

”Inte mänskligt”

– Det är inte mänskligt, absolut inte, säger Stina Bergström som tycker att det känns tryggare att någon kommer hem till en.

Det handlar också om att värna det privata. Christer Ekbäck har förståelse för att det först kan kännas obehagligt med kameraövervakning, men menar att den har fördelar för hemtjänstens brukare som slipper bli väckta av besök.

– Du har inte samma risk att bli väckt av någonting främmande eller något man uppfattar som obehagligt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.