Sommarolycka på sparkcykel – sexårings död utreds

Uppdaterad
Publicerad

Röntgen av den 6-åriga flickans huvud sköts upp till dagen efter. Under natten dog hon på Örnsköldsviks sjukhus.

SVT Västernorrland har tidigare berättat om olyckan i juni i år som ledde till att en 6-årig flicka avled. Nu har landstinget Västernorrland anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg. Landstinget har också lämnat en första redogörelse av vad som hände.

Det står klart att en skiktröntgen diskuterades redan när flickan kom in, men jourläkaren och bakjouren valde att lägga in flickan för observation och skjuta skiktröntgen av hennes huvud till dagen därpå. När personalen skulle väcka henne på morgonen hittades flickan medvetslös med hjärtstillestånd.

Yohanna dog efter vårdmiss

Röntgen skjuts upp

Flickan hade lekt på en sparkcykel och fallit. Hon saknade hjälm och hade slagit i huvudet i asfalten. Hon var illamående och kräktes när hon kom till akuten.

Skiktröntgen av hennes huvud diskuteras men efter  fem timmar på akuten beslutar läkaren att hon ska läggas in för observation och att man ska avvakta med skiktröntgen till dagen därpå. Flickan kräks vid ytterligare två tillfällen och på morgonen hittas hon livlös i sängen. Vårdpersonalen får igång hennes hjärta och vid den röntgen som nu genomförs upptäcks en blödning.

Hittas med hjärtstillestånd

Flickan transportears akut till Umeå för operation men där konstaterades obotliga hjärnskador. Hon avlider dagen därpå.

Inspektionen för Vård och omsorg ska nu granska sjukvårdens agerande. I sin anmälan uppger landstinget att bemanningen består av AT- och ST-läkare samt bakjour som ibland upprätthålls av stafetter.

Flickans mamma har redan anmält händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Yohanna dog efter vårdmiss

Mer i ämnet