Lunde i Kramfors var ett samhälle i chock efter Sandöbrons ras – hör hur det rapporterades då för 80 år sedan! Foto: Profilbild Leeks arkiv

80 år sedan katastrofen – 18 man omkom

Uppdaterad
Publicerad

På lördag 31 augusti är det precis 80 år sedan katastrofen inträffade – den halvfärdiga Sandöbron över Ångermanälven gav vika och 18 arbetare omkom, många fler skadades.

Med Sandöbron skulle det sista färjestället mellan Stockholm och Haparanda bli överflödigt. Sandöbron skulle bli världens längsta enspannsbro och ett landmärke i Kramfors. Det byggdes in både optimism och framtidstro i den nya bron.

Ur det perspektivet är det inte svårt att föreställa sig vilken chock det var i Lunde, Klockestrand och de byar och samhällen som drabbades när makar och söner dödades eller skadades i den fruktansvärda olyckan.

I skuggan av krigsutbrottet

Det rapporterades om katastrofen, men knappast i den omfattning det skulle ha gjorts om inte Tyskland marscherat in i Polen följande dag och inledningen av andra världskriget var ett faktum.

Minnet av Sandöbrons ras högtidlighålls i Lunde Folkets hus på lördag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.