Foto: Hans Lindblom/SVT

Lagerbäcks lagledare minns

Uppdaterad
Publicerad

Idag finns bara flicklaget kvar men det var i Alby FF som Lars Lagerbäcks fotbollskarriär hade sin början.

Karl-Erik Decker drar sig till minnes hur det var:

– Han var en ledare på plan redan då. Han tog kommandot på plan och hade blick för spelet, minns den idag 80-årige fotbollsledaren Karl-Erik Decker.

”Han” heter Lars Lagerbäck och har gjort dundersuccé som förbundskapten för Island i EM. ”Då” var i början av 60-talet när Ångesonen från byn Ovansjö spelade fotboll för Alby FF. Karl-Erik Decker var lagledare när Lagerbäck började som centerhalv eller libero i klubben. Han var en spelare som påminde om den tyske storspelaren Franz Beckenbauer, minns Decker. Han hade auktoritet, ledaregenskaper och en stillsam, målmedveten framtoning som förefaller ha hängt med genom åren.

Idag följer Karl-Erik Decker EM från soffan hemma i Alby. Såväl Alby som fotbollsplanen är ödsligare än förr men klubben kan ändå känna delaktighet i EM och de isländska framgångarna. Det står Lars Lagerbäck för.

– Jag trodde uppriktigt sagt inte att de skulle klara av England men jag är inte ledsen för att jag hade fel, säger Karl-Erik Decker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.