Ådalskommunerna får inget gehör

Uppdaterad
Publicerad

Vid ett möte på måndagskvällen presenterade de båda ådalskommunerna Sollefteå och Kramfors ett kompromissförslag för att kunna driva Sollefteå sjukhus vidare. Landstinget är positivt till samverkan, men säger nej till ”time-outen”.

Som SVT kunde berätta på söndagen, vill båda kommunerna utreda möjligheten att driva sjukhuset i egen regi, men i samarbete med landstinget. Kommunerna tänker sig att skapa ett gemensamt vårdområde och en organisation som tar ansvar för all omsorg, primärvård och sjukhusvård i Sollefteå och Kramfors.

Inget moratorium

Kanske den viktigaste detaljen i förslaget från Sollefteå och Kramfors sida, är den begäran om ett moratorium på sex månader för att utreda frågan. Under tiden vill man att alla beslut och förändringar som rör Sollefteå sjukhus läggs på is.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Men efter måndagens möte stod det klart att det inte kommer att bli så.

– Hälso- och sjukvårdsnämnden måste få arbeta vidare med sina förslag framgent, säger landstingsrådet Erik Lövgren (S).

Elisabet Lassen (S) kommunalråd i Sollefteå, verkar lite dämpad när hon talade med SVT efter diskussionerna.

– Landstinget vill rulla ut den plan de har och vad den innehåller och vad den mynnar ut det vet vi inte, men det tydligaste beskedet är att det blir inget moratorium på sex månader.

Osäker samverkan

Erik Lövgren framhåller att landstingsstyrelsen är positiv till en vårdsamverkan med kommunerna. Den entusiasmen delas inte av Elisabet Lassen.

– Jag är osäker på om vi har en gemensam grund att stå på för ett samverkans projekt. Eftersom vi inte kan bedöma vad vi ska samverka om och vad kommer det att finnas från landstingets sida, säger hon.

Norrtäljemodell

Idén som åldaskommunerna presenterat är inte ny. Den har prövats i Norrtälje och har varit en reservplan för Ådalen som nu mognat till ett konkret förslag. Förutom att kommunerna nyligen ansökt om projektpengar från länsstyrelsen har man också rekryterat en processledare med erfarenhet från Norrtälje där vården bedrivs i Vårdbolaget Tiohundra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet