Foto: SVT

Advokaten: ”Anmärkningsvärt”

Publicerad

– EU-rätten ska ju vara homogen när det gäller migration. Jag har inte läst beslutet från Tyskland, så jag vet inte exakt hur de har resonerat där. Men det är anmärkningsvärt i vilket fall som helst, säger Omar Aboubakars svenske advokat Byron Törnström.

Byron Törnström var Omar Aboubakars juridiska ombud i flera år under Omars tid i Sverige. Han gläds med sin gamle klient som nu till sist fått både uppehållstillstånd och upprättelse. Men förundras över den vändning fallet fått i Tyskland.

Migrationsverket konstaterade efter ett flertal språkanalyser att Omar inte var somalier utan kenyan. Men att utvisa honom till Kenya gick inte i praktiken – den kenyanska ambassaden i Stockholm förklarade att han omedelbart skulle skickas tillbaka vid en eventuell utvisning till Kenya.

Fallet Omar

De tyska språkanalyserna i fallet Omar har gett helt motsatt resultat: Omar Aboubakar ÄR somalier, har det slagits fast där.

Världsledande språkprofessor

Ligger språkanalyser till grund för de tyska myndigheternas beslut?

– Det tror jag att de gör faktiskt, för det var ju det starkaste skälet till att han fick avslag i Sverige. Och en tysk världsledande språkprofessor har slagit fast att han kommer just från den plats han säger att han kommer ifrån, säger Byron Törnström.

Är det generellt sett lättare att få asyl i Tyskland än i Sverige?

– Nej, det kan man inte säga. Tyskland har också stränga asylregler och gör noggranna utredningar av ärendena.

Dubbla känslor

Byron Törnström har talat med Omar Aboubakar efter det positiva beskedet i asylfrågan. Han berättar att hans gamle klient uttryckt både glädje över att äntligen bli trodd – och samtidigt en ledsamhet över att det gick som det gick i Sverige.

– Men mest är han förstås lättad. Och jag är verkligen glad för hans skull. Det har varit många tunga år för honom. Han har kämpat med en dåres envishet får man säga mot alla svenska myndigheter och verkligen försökt bevisa vem han är och varifrån han kommer. Och äntligen har han lyckats, säger Byron Törnström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Omar

Mer i ämnet