Foto: Håkan Sjöström/SVT

Åklagaren: ”Det var försök till mord”

Uppdaterad
Publicerad

De båda bröderna spelade olika roll under misshandeln men åklagaren Catharina Kjelsson har åtalat båda för mordförsök.

Hon menar att de båda bröderna i samförstånd försökt döda den 50-årige mannen. Hade han inte kommit under läkarvård hade han avlidit, menar hon.

Misshandeln inleddes vid halv elvatiden på kvällen den 20 mars. Fyra timmar senare tillkallades ambulans men då var offret medvetslöst. Kroppstemperaturen var 28 grader och han hade blödningar i hjärnan, frakturer och ett 30-tal knivskador. Ett öra var delvis avskuret. En tå fick amputeras. Den 50-åriga mannen låg sedan medvetslös under en vecka med njurpåverkan och lunginflammation.

Förundersökningen är uppåt 700 sidor och innehåller bland annat förhör med 45 vittnen.

– Dels är det ett långt händelseförlopp. Dels har vi förhört många vittnen för att få klarhet i bakgrunden till den här händelsen. Det är en allvarlig misshandel som jag betraktar som ett mordförsök eftersom offret avlidit om han inte kommit till sjukhus, säger Kjelsson.

Efter misshandeln lämnas också offret medvetslöst i ett utkylt källarförråd i gamla polishuset i Ramsele. De återkommer till förrådet flera timmar under natten men först efter fyra timmar försöker de rädda upp situationen och ringer efter ambulans. Då har de först flyttat den medvetslösa mannen till ett annat hus och börjat städa bort spår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.