Skriande brist på tolkar

Uppdaterad
Publicerad

Härnösands folkhögskola har ansökt om att fördubbla antalet utbildningsplatser till kontakttolkar.

Det råder full koncentration i lektionssalen. Av 300 sökande har 39 personer kvalificerat sig in till kontakttolkutbildningen på Härnösands folkhögskola. En av dem är Melete Tesfa, hon har redan jobbat som tolk i flera år men har fram till nu inte haft någon formell utbildning.

– Även om man kan språket så behöver man lära sig fackord. Ska man tolka på rättegång eller inom sjukvården förekommer det svåra ord och då är det viktigt att man kan dom.

Gigantiskt behov

Som kontakttolk ska man kunna hjälpa till i kontakter med olika myndigheter. Förutom tolkteknik får eleverna lära sig sjukvårdstolkning, juridik för tolkar, tolketik och migrationstolkning.

– Idag med de stora flyktingströmmarna är behovet gigantiskt. Det handlar om allt från sjukhusbesök till besök på arbetsförmedlingen, etableringsinsatser och annat innan man fått sitt uppehållstillstånd, berättar biträdande rektor Christina Gärdin.

Miljoner från regeringen

Regeringen har i år tillsatt 21 miljoner kronor för att fler tolkar ska utbildas och i Härnösand hoppas man nu få starta ytterligare en utbildning redan under våren. Men behovet är större än så:

– Vi har hela Norrland som upptagningsområde. Vi har också de som kommer från andra delar av landet men det är en droppe i havet, säger Gärdin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.