Äldreboenden saknar sprinkler

Uppdaterad
Publicerad

Brandsäkerheten på svenska äldreboenden har flera allvarliga brister. Många boenden saknar direktlarm och sprinklers och ibland finns inte ens brandvarnare.

400 gånger per år brinner det på äldreboenden i Sverige. Under de senaste åren har i snitt fem omkommit och 40 till 70 skadats vid bränder på äldreboenden.

Brandskyddet kartlagt

I samarbete med Uppdrag granskning har Mittnytt brandskyddet på äldreboenden. Vi fick svar från 251 av 290 kommuner och det visar sig finnas stora brister i brandskyddet hos de gamla.

I var tredje kommun saknas direktlam till SOS på ett ett flera äldreboenden. I samtliga kommuner saknas det sprinkler på äldreboenden. Sprinkler som anses är ett livräddande skydd vid dagens snabba brandförlopp finns knappast alls.

Det är räddningstjänsten har svarat på våra frågor och i kartläggningen ingår samtliga kommuner i Mittnyttområdet.

Siffrorna är dystra

I samtliga kommuner i Mittnyttområdet, utom Åre, saknas sprinkler på nästan alla äldreboenden.

I Sollefteå, Kramfors och Härnösand saknas direktlarm på många äldreboenden, och det trots att räddningstjänsten bedömer direktlarm som mycket viktigt. Allra sämst är Sollefteå där det saknas direktlarm på 85 procent av kommunens äldreboende.

I Kramfors saknas direktlarm på 50 procent och i Härnösand på 70 procent av alla äldreboenden.

Tar sig inte ut

Det handlar om stora brister. På äldreboenden i Mittnyttområdet är de allra flesta gamla i behov av hjälp vid en utrymning. Det visar också kartläggningen. Många gamla är funktionshindrade, dementa och helt beroende av personal och brandskyddet vid en brand.

Det krävs en dödsbrand

Två av tre räddningstjänster som svarat på Uppdrag gransknings frågor lyfter fram pengar som främsta skäl till att det inte finns sprinkler installerade på samtliga boenden – trots att just sprinkler anses vara ett hjälpmedel som kan vara skillnaden mellan liv och död.

– Det krävs någon form av dödsbrand eller annan allvarlig incident i den egna kommunen. Då får man upp frågan på bordet och då blir det också politiskt intressant. Vid den typen av händelser lyckas man alltid skaka fram pengar, säger Patrik Perbeck, enhetschef på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Tvingades stänga dörren

I Uppdrag granskning ikväll berättar Therese Kjellson, som jobbar på äldreboendet Madsjögläntan i Nybro, om hur hon i ett sista, desperat försök att rädda en 87-årig mans liv stängde dörren om honom.

Men det var förgäves.

– Det önskar jag ingen, att behöva ta beslutet att lämna en levande människa kvar i en brinnande lägenhet. Det är något man har med sig resten av livet, säger Therese Kjellson.

Precis som på många andra äldreboenden saknades sprinklersystem på hennes arbetsplats.

Kvällens Uppdrag granskning har producerats i samarbete med Mittnytt.

SE HELA PROGRAMMET I SVT1 OCH I SVT PLAY kl 20!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.