Alexandramannen antagen på datasäkerhetskurs

Uppdaterad
Publicerad

SUNDSVALL Den så kallade Alexandramannen, som dömts för sexuella övergrepp på ett stort antal unga kvinnor han fått kontakt med via internet, antogs nyligen i en kurs i datasäkerhet vid Mittuniversitetet.

2007 dömdes han till tio års fängelse för att ha utnyttjat minst 58 flickor sexuellt, åtminstone sex av dem kommer från Sundsvall. Mindre än ett år senare antogs han på Mittuniversitetets datasäkerhetskurs.

– Vi har ju ingen granskning av de sökande, annat än om de är behöriga, säger Arne Wahlström, jurist på Mittuniversitetet.

Kursen lär studenterna att analysera hot mot informationssäkerhet och att använda olika verktyg för att öka sin säkerhet och skydda sig i informationsvärlden. Kursen går bland annat igenom avlyssning, förvanskning av data och falska avsändare. De antagna kan lära sig att kryptera och använda autenticering.

Alexandramannens registrering på kursen fortsatte höstterminen 2008. Han har dock inte tagit några poäng, enligt utdrag från Verket för högskoleservice.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.