Allt fler barn och unga söker till psykiatrin

Uppdaterad
Publicerad

Antalet barn och unga som söker till psykiatrin i Västernorrland har ökat konstant under en lång period. Nästan hälften säger att de inte vill leva.

Barn- och ungdomspsykiatri (BUP) är en specialistresurs för barn och ungdomar upp till 18 år med psykisk ohälsa eller funktionsnedsättning.

– Det är så att vi har väldigt starkt inflöde till BUP nu och det har ökat konstant under en lång period. Vi vet också att den psykiska ohälsan ökar i samhället, säger Lena Berglund Friberg, tillförordnad länsverksamhetschef på BUP.

Unga och självmord

Många med självmordstankar

Många ungdomar som söker sig till psykiatrin har självmordstankar.

– Det är nästan hälften som säger att man inte vill leva eller jag känner inte att det känns kul med livet, säger Lena Berglund Friberg.

Hon menar att det kan vara svårt att avgöra om det bara är tillfälligt eller om ungdomen som uttrycker sig så faktiskt inte vill leva.

– I våra bedömningssamtal går vi igenom och kollar upp hur tänker man kring det man säger. Är det så att man faktiskt har aktiva självmordstankar, har man funderat på hur man ska gå till väga för att ta sitt liv eller är det så att det mest finns i tankarna, men inte att man tänker att man går vidare i handling, säger Lena Berglund Friberg.

Akut hjälp finns

Vilken hjälp som erbjuds är väldigt individuellt, beroende på hur situationen ser ut för den unga som inte mår bra.

– Man får hjälp utifrån den grundproblematik man har. Säg att det handlar om en depression, så är det depressionen man behandlar. Då tänker man att kommer man ur depressionen så har man sannolikt mindre önskan om att ta livet av sig, säger Lena Berglund Friberg.

När ett barn eller en ungdom hotar med att ta sitt liv ska det också vara möjligt att få snabb hjälp.

– Det finns hjälp att få akut, om vi bedömer att det här är ett akut ärende. Självklart finns det hjälp hos BUP då, säger Lena Berglund Friberg.

Lång väntetid

Men det är inte lika självklart att den fortsatta uppföljningen kommer direkt. Där märks trycket på psykiatrin tydligt. Väntetiden kan bli lång.

– Utifrån bedömning så får man vänta mer eller mindre länge. Är det så att du mår väldigt dåligt så är det akut hjälp som är aktuell . Eller så är det första prioritet och då kan man få vänta upp till 30 dagar. Är det så att man kan vänta längre får man tyvärr vänta längre. I dagsläget så är det så, konstaterar Lena Berglund Friberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Unga och självmord

Mer i ämnet