Genrebild

Allt fler får sjukpenning

Publicerad

Sjukpenningtalet i landet fortsätter öka. Och Västernorrland har fler personer med sjukpenning än riket i övrigt.

I ett pressmeddelande på måndagen meddelar Försäkringskassan att det så kallade sjukpenningtalet fortsätter att öka i landet. Sjukpenningtalet var i juni 8,8 dagar för riket, och 10,3 dagar för Västernorrlands län.

Det innebär att Västernorrland tillhör de län i landet som har det högsta sjukpenningtalet, flest sjuka finns i Jämtland med 11,8 dagar. Och kvinnorna tar ut nästan dubbelt så många sjukpenningdagar jämfört med männen.

Tittar man kommunvis så är det Ånge som har det största sjukpenningtalet i länet med 12,4 dagar, friskast är Örnsköldsvik med 8,2 dagar.

Så här ser länssiffrorna ut:

Ånge 12,4 sjukpenningdagar

Timrå 11,2

Kramfors 11,2

Sundsvall 11,1

Sollefteå 10,7

Härnösand 9,7

Örnsköldsvik 8,2

Sjukpenningtalet är en snittsiffra för antalet dagar med sjukpenning per person under en 12-månaders period omräknat till hela dagar. Den beräknas genom att ta antalet nettodagar från sjuk- och rehabiliteringspenning delat med antalet inskrivna försäkrade minus antal personer med hel sjuk- eller aktivitetsersättning. 

Sjukpenningtalet är ett mått på ohälsan i Sverige, läns och kommun nivå. Tidigare beslutad sjuk- och aktivitetsersättning ingår alltså inte i talet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.