Snökanonerna går för högtryck – för nästa säsong

Uppdaterad
Publicerad

Nästa säsongs vinter är flera månader bort men redan nu är snölagringen igång vid Södra berget. Det är Sundsvalls kommun, SCA och längdskidföreningarna i Sundsvall som står bakom projektet för att tidigarelägga skidsäsongen.

I november kan Sundsvallsborna räkna med snö i längdskidåkningsspårna.

– Tanken är att vi ska producera snö när det är som bäst förutsättningar under vintern och sedan lagra den till kommande säsong så vi i november kan lägga ut den i vårt konstsnöspår, berättar Anders Erlandsson, Friluftsstrateg Sundsvalls kommun.

90 m blir 2,5 km

Strax väster om skidstadion vid Södra berget pågår just nu förberedelserna för den plats om 5000 kvadratmeter där snön till nästa säsong ska förvaras.

– Vi producerar en hög som är ungefär 90 meter lång, 40 meter bred och 7 meter tjock, det blir 12 000 kubikmeter snö. Vi hoppas på att kunna täcka spåret som är 2,5 kilometer, säger Anders Erlandsson.

För att förhindra att snön smälter under sommarmånaderna ska den gigantiska snöhögen täckas med ett halvmeter tjockt lager av isolerande sågspån.

– Det är kul att SCA är positiva och stöttar oss aktivt med så stora mängder spån. Det kommer att gynna alla de som vill åka skidor i Sundsvall, säger Anders Erlandsson.

”Kan ge datum för första snön”

De som uppskattar längdskidåkning i Sundsvall kan redan nu öppna kalendern och flagga november 2017 som säsongspremiär för skidåkningen.

– Det som är bra med det här är att vi kan garantera ett datum där 2,5 kilometer ska vara klart. Det känns bra det här men det är första året vi provar det här så vi får se och lära hur det kommer att gå, berättar Royne Sjödin från Sundsvalls kommun.

I grannlänet har det under många år använts metoden för snölagring och nu prövas den vid Södra berget i Sundsvall.

– Vi har hämtat tillvägagångssättet från Östersund som har tio års erfarenhet av snölagring och som producerar ungefär fem gånger mer snö än vad vi tänker göra. Vi tror att det kommer fungera och att det inte går bort så mycket snö på sommaren, avslutar Anders Erlandsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.