Angel Villaverde berättar om mardrömstiden

Uppdaterad
Publicerad

Nu berättar Sundsvallspolitikern Angel Villaverde (MP) om mardrömstiden i Peru: ”Jag rånades och misshandlades av den peruanska polisen” berättar han idag för SVT Västernorrland

Han har bara varit hemma några dagar när vi träffar honom i centrala Sundsvall.

Angel Villaverde, kommunpolitiker från Sundsvall skulle besöka sitt forna hemland för första gången på nära 20 år när han på juldagen i fjol greps av peruansk polis i samma stund han klev av flygplanet. 

Politiker gripen i Peru

Han hade rest tillbaka till landet för att få träffa sin åldriga mor som blivit sjuk, men istället sattes han i häkte, anklagad för vara terrorist.

Enligt peruansk polis fanns misstanke att han skulle ha haft samröre på 80- och 90-talen med gerillagruppen Sendero Luminoso, en organisation som terrorstämplats i Peru.

Misshandlades och rånades

– Den första tiden i häktet var väldigt illa. Jag misshandlades, kränktes och rånades på mina ägodelar. Jag kände en djup rädsla. Anklagelserna för terrorism innebär att jag kunde dömas till fängelse i allt från 20 år till livstid.

Han berättar att han kände det som om han höll på att bli levande begravd.  En livstidsdom i Peru innebär de facto fängelse resten av livet.

– Jag fick ångest och blev djupt deprimerad. Jag fick en känsla av att vara på väg att förlora allt, berättar han.

Inga kontakter med omvärlden

De enda kontakter han fick ha med omvärlden var via sin fru Maria och sin advokat.  Inte ens hans gamla mor som begett sig till fängelset för att besöka honom släpptes in. Inga andra släktingar fick heller tillstånd att träffa honom. 

– Min familj hemma i Sverige var mycket oroliga, säger han. 

Det har gått över 20 år sedan Angel Villaverde lämnade Peru. Han arbetade politiskt i landet och var knuten till ett av Perus fem kommunistiska partier. 1996 kom han till Sverige och är sedan många år svensk medborgare.

I Sundsvall engagerade han sig i Miljöpartiet och är numera gruppledare för MP i Sundsvalls kommunfullmäktige.

Mördade hans partikamrater

SVT: Hade du eller ditt parti något samröre med just Sendero Luminoso under den här tiden?

– Nej, absolut inte. Vi var tvärtom motståndare till dem, säger han.

– Sendero Luminoso mördade flera i mitt parti under 80-talet. Vi ville arbeta demokratiskt, medan Sendero Luminoso ville ha en väpnad kamp, de var hårdföra maoister, medan vi var mer Sovjettrogna.

Men den peruanska polisen och militären gjorde ingen skillnad på partier, menar Villaverde, för dem var alla kommunister och alla kommunister var terrorister, helt enkelt.

Enligt en rapport som människorättsorganisationen Amnesty tidigare publicerat anses den maoistiska gerillan Sendero Luminoso vara skyldiga till runt 25 000 peruaners död.

Trodde det var säkert att återvända

Angel Villaverde hade fått försäkringar om att det som hände de här åren skulle vara historia idag. Det skulle vara säkert för honom, hade han fått veta, att återvända till Peru.

Han hävdar själv att han redan 1995 friades från terroristmisstankar i en peruansk rättsinstans.

Det Villaverde missat var att hans fall blev aktualiserat igen 2008 när den peruanska terrorlagen ändrades. Han hamnade då åter på listan över efterlysta terrorister, men i början av mars stod det klart att han frias från alla misstankar om terrorism.

Nu känner han sig säker på att kunna göra ett nytt besök i landet, utan att gripas igen.

– Ja, jag har lovat min mor och mina släktingar att komma tillbaka, säger han.

Till slut fick han dessutom träffa sin mor, och det blev ett känsloladdat möte:

– Det var väldigt laddat, många känslor efter 20 år. Det blev många tårar när vi slut fick träffas, berättar han.

Har fått tillbaka livet igen

SVT: Hur känns det att vara hemma igen?

– Jag har tänkt mycket på hur det är nu, jämfört med hur det var när jag kom hit som flykting första gången,

– Den här gången, kände jag, har jag kommit tillbaka till liv jag byggt upp, till en familj som finns här. Det känns väldigt skönt att vara hemma i mitt land igen, att få vara tillbaka min stad igen, säger Angel Villaverde.

– Att få känna igen folk på stan och att känna gemenskapen här.

Rivstart i politiken

Nu väntar en tid av anpassning till vardagslivet hemma i Sundsvall igen.  Det kommer att ta tid, tror han, att komma tillbaka till gamla gängor igen.

Nästa vecka ska han försöka gå tillbaka till jobbet som lärare i spanska.

– Jag har hunnit fundera mycket på mitt liv här i Sverige och om den omtänksamhet och omsorg som finns här.

– Det är viktigt att Sverige slår vakt om de fina värderingar som finns här.

En återanpassning steg för steg, alltså, men för politikern Villaverde blir det vardag redan på tisdagen när kommunfullmäktige sammanträder.

– Jag kommer vara på plats, men kanske inte delta så mycket, säger han. Jag kommer inte att vara så aktiv utan ta det lite lugnt.

SVT: från terroristanklagad i Peru till vardagslunken i kommunpolitiken i Sundsvall, det låter som ett rejält kast?

– Jo, det är det verkligen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politiker gripen i Peru

Mer i ämnet