tt-bild

Anmälningar om mobbning minskar drastiskt

Publicerad

Antalet inrapporterade fall av mobbning på skolor i Sundsvall har under 2016 nära halverats jämfört med 2015.

Kommunala skolor och förskolor i Sundsvalls kommun för statistik över samtliga fall av olyckor, kränkningar och skador.

– Vi jobbar kontinuerligt för att barn ska ha en god och trygg skolmiljö, säger Annelie Haglund, biträdande chef för barn-, elevhälsa och skolutveckling på Sundsvalls kommun.

”Jättepositiva besked”

Statistiken för 2016 är nu sammanställd och visar bland annat en drastisk minskning av antalet inrapporterade fall av kränkande behandling som verbal eller också fysisk mobbning. Under 2016 rapporterades 239 ärenden om mobbning jämfört med 2015 då 429 ärenden rapporterades. Det är en minskning med 44 procent.

– Detta är jättepositiva besked. Det förutsätter att det är ett gott arbete som sker. Vi vet ju hur mycket skolan kämpar för att göra det tryggt och bra för elever. En trygg skolmiljö är en förutsättning för att elever ska lyckas i skolan, säger Annelie Haglund.

Behöver inte betyda att mobbningen minskat

Bara för att antalet rapporterade fall av mobbning är lägre i år jämfört med 2015 betyder inte det att mobbningen minskat. Annelie Haglund på Sundsvalls kommun berättar att minskningen kan bero på en förändring i skol- och samhällsklimatet.

–  Jag tror att mobbning förändras över tid. En skillnad idag är att du kan bli utsatt för mobbning dygnet runt, via sociala medier. Detta innebär att mobbning inte alltid behöver ske på skolan. Förr hade man en fristad när man kom hem, vilket man inte har på samma sätt idag, säger hon.

Nollvision

En djupdykning i statistiken och skolklimatet krävs för att fastställa om mobbningen minskat. Under tiden fortsätter Barn-, elevhälsa och skolutvecklingen med sin nollvision av mobbning.

– Varje fall av mobbning och kränkning är ett fall för mycket. Målet är hela tiden att det ska minska, säger Annelie Hedlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.