Foto: TT

Astma skördar många dödsoffer

Uppdaterad
Publicerad

Dödligheten i astma är flera gånger högre i Västernorrland än landet i genomsnitt, enligt Hjärt-Lungfondens Lungrapport som publiceras idag.

I Sverige finns 1,9 miljoner människor med olika slags lungsjukdom. Av dem lider 800.000 av astma och hur de mår påverkas både av socioekonomiska och geografiska faktorer.

Dålig ekonomi tycks vara en riskfaktor. Enligt Hjärt-Lungfondens statistik drabbas cirka nio procent av höginkomsttagarna av astma, medan motsvarande siffra för låginkomsttagare är 15 procent.

Geografiskt finns stora skillnader i överlevnad i astma. I Västernorrland avlider 4,1 av 100 000 invånare, jämfört med rikssnittet 1,5 av 100.000 invånare.

Foto: Hjärt-Lungfonden

Forskning krävs

– Astma är en av våra största folksjukdomar – nu måste forskningen få mer resurser för att öka kunskapen om sjukdomen och förbättra livskvaliteten för de drabbade. Dessutom behöver samhället bli bättre på att informera om kostråd och miljöfaktorer som kan påverka risken för att insjukna, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Här hittar du hela Lungrapporten från Hjärt-Lungfonden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.