Här i gamla sjukhemmets lokaler vill Anders Byquist (S) och Fred Nilsson (S) att Härnösands kommun ska starta ett asylboende. Foto: SVT/ Eva Harström

Härnösand kan bli första kommun att driva asylboende

Uppdaterad
Publicerad

Härnösand kan bli första kommun att driva asylboende

– Vi har pratat om det länge, men nu öppnades möjligheten, säger kommunstyrelsens ordförande Fred Nilsson (S).

Tidigare har Bert Karlsson visat intresse för sjukhemmets gamla lokaler och ville starta ett boende för flyktingar. Nu går Härnösands kommun in och hyr lokalerna för att själv driva ett asylboende.

– Det är tänkt att vi går in i ett medansvar med Migrationsverket, där vi kan kartlägga kompetensen hos asylsökande och sedan hyr kommunen av Caspien fastigheter och Migrationsverket är med och bekostar verksamheten, säger Anders Byquist (S), ordförande i arbetslivsnämnden och den som ska vara ansvarig för verksamheten från kommunens sida.

Första i sitt slag

Det handlar om ett samarbete mellan kommunen, Migrationsverket och Arbetsförmedlingen. Skulle planen bli verklighet är det första asylboendet i Sverige som drivs av kommunen.

– Vi har blivit tilldelade av Migrationsverket att driva boendet i ett år i första hand, säger Fred Nilsson.

Det är det gamla sjukhemmet, som ligger i anslutning till sjukhusbyggnaden, som är tänkt att inhysa 400 asylsökande. Efter en ombyggnation ska här finnas 70 mindre lägenheter med självhushåll.

Bättre samarbete

– Genom att vi driver det själva får vi lite muskler att göra det bra. Det betyder bra närhet till andra kommunala verksamheter som måste fungera vid ett flyktingmottagande. Då får vi bättre samarbete med skola, fritidsverksamhet, arbetsförmedling och det sociala, menar Fred Sandberg.

Vid kommunfullmäktigesammandträdet den 21 december ska det fattas beslut om kommunens ansökan. Går det enligt planerna ska de första flyktingarna kunna flytta in i mars nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.