Brutal kidnappning och våldtäkt i Timrå

Uppdaterad
Publicerad

Offret kidnappades på offentlig plats och förövarna filmade och spred våldtäkten.

Det var den 16:e mars i år som en man ska ha blivit kidnappad och våldtagen på en ort i Timrå kommun. Polis och åklagare har under hela utredningen varit ytterst förtegen om uppgifter kring händelsen.

Händelseförloppet ljusnade något under måndag förmiddag när åklagaren lämnade in sin stämningsansökan (åtal) mot fem personer, fyra män och en kvinna. Åtalspunkterna handlar om grov misshandel, grov våldtäkt, människorov, rån, misshandel, försök till utpressning, övergrepp i rättssak och olaga hot.

Hotades till livet

Det hela började med att de åtalade överföll målsägaren på en busshållplats och tvingade in honom i en bil. I bilen har de misshandlat och rånat sitt offer och fört honom till en parkeringsplats vid deltat i närheten av Sundsvall/Härnösands flygplats där misshandeln fortsatt.

Offret bands och fördes till en grustäkt i Timrå kommun där han hållits fången i bilen under fem timmar. Därefter har man flyttat offret ytterligare en gång, till en plats där de fortsatt misshandeln och sedan hällt en vätska över offret och hotat tända eld på honom.

Våldtäkten filmades och spreds

Gärningsmännen har filmat den fortsatta misshandeln efter att ha bundit fast offret mot ett träd. I samband med det har gärningsmännen utsatt offret för grov våldtäkt. Filmen med övergreppet ska sedan ha spridits av gärningsmännen.

En av de misstänkta åtalas också för att ha försökt tvinga offret att skriva över sin mors lägenhet på en av gärningsmännen.  Det framgår av åtalet.

Vi har läst polisens nära 700 sidor långa förundersökning och där uppger flera iav de nblandade att det hela handlar om en tvist om en skuld.

Omfattande utredning

Fyra av de åtalade är bosatta i Timrå, den femte har okänd adress enligt åtalet. Den yngste är 24 år gammal, den äldste 38 år. Utredningen i fallet är mycket omfattande och förundersökningen består av 638 sidor. Tingsrätten kommer under måndagen att sekretesspröva förundersökningen innan den blir offentlig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.