En man åtalas för våldtäkt mot barn på ett badhus i Härnösand, samt sexuellt ofredande mot ett andra barn. Foto: TT/SVT

Åtalas för våldtäkt mot barn i simhall

Uppdaterad
Publicerad

En man född 99 åtalas nu för våldtäkt mot barn, samt sexuellt ofredande. Dåden ska ha skett på en simhall i Härnösand i början på april i år.

Enligt den första åtalspunkten, våldtäkt mot barn, ska mannen ha haft oralt samlag med den ena av de två målsägande, samt utfört annan sexuell handling mot denne. Målsägande var vid händelsen yngre än 15 år. Enligt åtalet hade den misstänkte gärningsmannen haft skälig anledning att anta att målsägande var under 15 år. Man skriver också att han ska ha begått gärningen med uppsåt.

Tog på rumpan

Den andra åtalspunkten gäller den andra målsägande, även det ett barn. Här åtals den misstänkte gärningsmannen för sexuellt ofredande. Gärningsmannen ska i det här fallet ha tagit på målsägandes nakna rumpa – det under samma dag som den misstänkta våldtäkten skedde mot den första målsägande.

Satt upp larm

SVT har tidigare berättat om ofredandet då det skedde, men då var rubriceringen inte våldtäkt mot barn. Polis till kallades till platsen men den misstänkte gärningsmannen hade då redan försvunnit därifrån.

Efterspelet har lett till att man inte längre får ta med sig surfplattor och mobiltelefoner till simhallen i Härnösand, samt att man har satt upp larm.

– Vi har beställt liknande larm som finns på många toaletter som kommer att sättas upp. Genom att trycka på en knapp ska besökare snabbt kunna tillkalla personal om man har behov av det, sade Jonas Andersohn, tillförordnad simhallschef, i april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.