När socialdemokraten John Åberg i Sollefteå röstade emot partilinjen gällande framtiden för BB på Sollefteå sjukhus bröt han mot partiets enighetsresolution. Foto: SVT

”Det är att passera en gräns”

Uppdaterad
Publicerad

När socialdemokraten John Åberg i Sollefteå röstade emot partilinjen gällande framtiden för BB på Sollefteå sjukhus bröt han mot partiets enighetsresolution och passerade en gräns som ytterst sällan, eller kanske aldrig passerats förut. Det menar historikern och socialdemokraten Stefan Dalin i Timrå.

Stefan Dalin är socialdemokrat och kommunstyrelsens förste vice ordförande i Timrå men har sin huvudsakliga sysselsättning som historiker på Mittuniversitetet med arbetarrörelsens historia som specialområde. Han betecknar händelsen när John Åberg och i hälso och sjukvårdsnämnden röstade mot partiet i frågan om BB i Sollefteå som unik, frågan är om det överhuvudtaget inträffat tidigare.

– Inte vad jag känner till, däremot är det inte ovanligt att folk som inte delar ett beslut avstår från att rösta och låter en kamrat ta platsen istället, säger Stefan Dalin.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Fler går emot

Förutom Åberg har ytterligare två socialdemokrater från Sollefteå meddelat att de kommer att gå emot partilinjen när frågan om BB ska behandlas i landstingsfullmäktige den här veckan. Stefan Dalin är noga med att inte ifrågasätta partikamraternas uppfattning men konstaterar att man passerar en gräns när man bryter mot partiets så kallade enighetsresulotion.

– Ja, definitivt! Lojalitetsstadgan är en grundbult i partiets parlamentariska arbete och vår förmåga att arbeta parlamentariskt, konstaterar han.

Funnits i hundra år

Enighetsresolutionen bygger på att man efter interna överläggningar följer majoritetsbeslut och har funnits inom socialdemokratin i hundra år och är något man förbinder sig att rätta sig efter när man kandiderar till en politisk post i partiet och är enligt Stefan Dalin en av partiets viktigaste grundpelare.

Statsvetaren Niklas Bolin tror att det faktum att frågan gäller sjukvård gör situationen extra laddad men konstaterar samtidigt att två grundprinciper ställs mot varandra.

– Och ena sidan har vi den här normen inom socialdemokratin att man röstar på partilinjen, och andra sidan har vi ett regelverk som säger att de sitter på individuella mandat och har all rätt i världen att rösta som de vill. Det är en konflikt mellan två olika ideal kan man säga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet