Länsstyrelsen avvisar Ocean Galas överklagan

Uppdaterad
Publicerad

Ägarna till Ocean Gala, Floating Accommodation, skickade i lördags in en överklagan till länsstyrelsen i Västernorrland gällande deras beslut att avvisa begäran om omprövning av länsstyrelsens föreläggande och förbud som slogs fast den 22 juni. 

Länsstyrelsen säger att man motsätter sig bifall till överklagandet. Som skäl anger man att man har riktat föreläggandet och förbudet i fråga mot en annan juridisk person, nämligen Unwaste AB – hamnägaren. Förbudet hanteras för tillfället av Mark- och miljödomstolen vid Östersunds tingsrätt.

Behöver inte flytta på sig

Som SVT berättade den 20 juli kom emellertid ett delbeslut från Mark- och miljödomstolen, eller om man så vill – ett inhibitionsbeslut, vilket innebär att fartyget inte behöver flytta på sig förrän överklagandet är prövat. En flytt av skeppet har också varit länsstyrelsens linje. 

Asylbåt i Härnösand

Överklagan av inhibitionsbeslutet pågår alltså och för tillfället inväntar man att länsstyrelsen, återigen, ska yttra sig i ärendet. Yttrandet ska vara Mark- och miljödomstolen tillhanda senast 29 juli.

Är inte part

Men när det kommer till Floating Accommodations överklagande till länsstyrelsen motsätter man sig alltså bifall. Man skriver i ett beslut att Floating Accommodations inte omfattas av länsstyrelsens tillsyn, och finner därför att företaget inte har en sådan partställning att de kan begära omprövning av länsstyrelsens tidigare beslut om föreläggande och förbud mot hamnen. Inte heller säger man att Floating Accommodations kunnat visa att bolaget som ombud för Unwaste AB begär omprövning. 

Det återstår alltså att se vad Mark- och miljödomstolen säger. Tills dess får Ocean Gala fortsätta ligga förankrad i hamnen i Utansjö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Asylbåt i Härnösand

Mer i ämnet