Foto: privat/montage

Bärgarens frustration: ”Jag är så jävla rädd varje dag”

Uppdaterad
Publicerad

Rickard Kostaja Parviainen har i över fyra år bärgat bilar längs Västernorrlands vägar. Läget i trafiken blir värre och jobbet farligare – i ett facebookinlägg uppmärksammar han riskerna han utsätts för, varje dag.

– Folk har bett om ursäkt och förklarat att de inte förstått hur fort de kör, säger Rickard Kostaja Parviainen.

Den 25 mars postade Rickard Kostaja Parviainen ett inlägg på sin Facebook-profil där han förklarar att han i egenskap av bärgare är rädd för sitt liv.

I inlägget bifogade han en video som en kund filmat, och som SVT Nyheter Västernorrland tagit del utav. På videon syns det att bilister kör snabbt trots utlagd blixtramp. Richards inlägg fick över 10.000 reaktioner, för det mesta visade folk sitt stöd för bilbärgarnas utsatta situation.

– Folk har skrivit att inlägget är bra och att det finns en poäng där, säger Rickard Kostaja Parviainen.

Den första bilisten saktar ned ordentligt vid blixtrampen. De övriga kör hastigt. Foto: privat

”Rädd för att dö”

SVT Nyheter har tidigare skrivit om bärgarnas otrygga arbetsmiljö. Bilbärgarna riskerar sina liv på vägarna – det är en bild Rickard Kostaja Parviainen delar. Han berättar att han nästan blev ihjälkörd på jobbet för två år sedan, och att han sedan dess är rädd.

– Jag är rädd varje dag, så fort jag är på E4:an. Jag är rädd för att dö, säger han och fortsätter:

– Det spelar ingen roll vilken bärgare du pratar med. De kommer säga samma sak.

Nu vädjar Rickard Kostaja Parviainen till bilisterna att tänka sig för, att sänka hastigheten till 30-50 km/h när de ser en blixtramp och att förstå att människors liv står på spel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.