Slutpläderingar i rätten idag

Kräver långa fängelsestraff för barnbarns-ligan

Uppdaterad
Publicerad

Idag avslutades rättegången mot den så kallade barnbarns-ligan i Hudiksvalls tingsrätt. Åklagaren krävde långa fängelsestraff.

Ligamedlemmarna misstänks för en lång rad brott i Norrland och Mellansverige. Det rör sig om bedrägerier, rån och stölder på belopp upp till 350.000 kronor.

– Det här är ovanligt cyniska och systematiska brott mot äldre människor. Därför ska det vara långa fängelsestraff för den här sortens brott, säger åklagare Christer Sammens. 

För huvudmannen, en 24-årig Hallstahammarbo, krävde åklagaren minst 5 års fängelse. För den andre åtalade, en 31-årig Södertäljebo, krävde åklagaren tre års fängelse.

Enligt åtalet ska de systematiskt ha lurat äldre finsktalande kvinnor genom att ringa och utge sig för att vara deras barnbarn. Den äldsta kvinnan är 90 år. De sa sig vara på tillfälligt besök från Finland och att de var i stort behov av pengar. På så sätt ska de gamla ha lurats att lämna över sina bankkort, som bedragarna påstås ha tagit ut tusentals kronor med.

Finsktalande drabbade

Brotten är utstuderade. Det krävs viss research. Barnbarnets namn ska stämma och det är bara äldre finsktalande kvinnor som drabbats. Brottet har till och med ett internt arbetsnamn – ”modus barnbarn”.

– Jag tycker det här är förfärligt! Utnyttja gamla människor systematiskt och sätta dem i en position så att hela deras trygghet är borta, sa advokat Tord Krokström till SVT tidigare under rättegången.

Han har företrätt det trettiotalet drabbade åldringarna under rättegången.

Den 24-årige huvudmannen förnekar i de flesta falla att han varit den som varit ansvarig för brotten. 

– Min klient har inte varit någon huvudman. Han har bara varit ett redskap åt de som utfört de här brotten och för det fått mindre penningsummor eller narkotika, säger advokat Max Ahlgren. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.