Foto: TT

Larm: Barnutredningar samlas på hög

Uppdaterad
Publicerad

Socialtjänsten i Sollefteå anmäler sig själva för allvarliga missförhållanden. Barnutredningarna har samlats på hög till följd av personalbrist och sjukskrivningar.

I en anmälan till vårdinspektionen, IVO, beskriver socialförvaltningen att det finns allvarlig risk att barn far illa om utredningar inte kan starta skyndsamt. Åsa Nilsson (S), utskottsordförande medger att situationen börjar att närma sig kris. Sedan i mars har förvaltningen sökt fyra socionomer utan att få en ansökan. Samtidigt har antalet barnärenden fördubblats.

– Det här sliter på den personal vi har och vi har sett hur sjukskrivningarna skjutit i höjden när de som är kvar inte orkar. Vi frågar oss var de socionomer som utexamineras tar vägen. Det är lika många som lämnar högskolan idag som tidigare men det är en gåta var de tar vägen, säger Åsa Nilsson.

Kö av 47 ärenden

I Sollefteå finns just nu 37 ärenden som överskridit utredningstiden på fyra månader. Dessutom saknas handläggare i ytterligare tio ärenden.

Enligt socialförvaltningen har antalet ärenden ökat i kombination med personalbrist. I sin anmälan till IVO skriver kommunen att sjukskrivningar, personal som sagt upp sig och svårigheter att nyrekrytera har orsakat problemen.

Rekryteringsarbetet fortsätter samtidigt som kommunen nu tagit in konsulter för att hinna i kapp med de utredningar som samlats på hög.

Departementsfråga

Långsiktigt håller Sollefteå kommun på att se över sina anställningsvillkor vilket bland annat kan leda till att blivande socionomer anställs under utbildningen. Det löser dock inte de kortsiktiga behoven.

– Nej, situationen börjar bli krisartad. Att vi valde att anmäla oss själva till IVO är att vi vill visa att det är ett samhällsproblem som vi inte själva förmår hantera. Flera kommuner har liknande erfarenheter och jag anser att det bör uppmärksammas på departementsnivå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.