Bästa julklappen till Iza

Uppdaterad
Publicerad

Iza följde Arbetsförmedlingens råd, det höll på att krossa hans tillvaro. Nu får han upprättelse.

– Jätteskönt! Det var ett bra beslut för oss säger Yahya ”Iza” Damlkhi.

Pizzabagaren Yahya Damlkhi blev rikskänd när han skulle utvisas efter att ha varit i Sverige i mer än 10 år. En liten byråkratisk miss från Arbetsförmedlingens sida krossade den tillvaro han skapat för sig och sin familj i Timrå.

Fallet Iza
Foto: SVT

Efter snart två års kamp mot Migrationsverkets regler, och med stöd av både vänner och politiker, står det nu klart att Iza (som han allmänt kallas) får stanna i Sverige.

– Igår fick han besked om att han får ett två-årigt arbetstillstånd. Efter det kommer han att få ett permanent uppehållstillstånd säger Isas advokat, Terfa Nisébini.

Följde myndighetens felaktiga råd

Anledningen till att han inte får ett permanent uppehållstillstånd direkt är att familjen är egenföretagare och självförsörjande, de har ägt och drivit en pizzeria i Söråker under många år.

– Det är ett normalt förfarande att man som egenföretagare först får ett tillfälligt tillstånd under två år säger Terfa Nisébini.

Problemen för Iza började för snart två år sedan när han formellt skulle söka jobb på pizzerian, som står i fruns namn. Han besökte Arbetsförmedlingen i Timrå som gav honom besked om att jobbet inte behövde utannonseras.

Skulle utvisas direkt

Iza nöjde sig med det beskedet från myndigheten, men senare fick han ett brev från Arbetsförmedlingen som konstaterade att det blivit fel. Eftersom han samtidigt behövde förnya sitt arbetstillstånd sa reglerna, bland annat, att lediga jobb ska annonseras ut.

– Det är svårt att förstå logiken i det här, konsekvenserna blir ju helt orimliga sa advokaten Terfa Nisébini till SVT vid det tillfället.

Migrationsverket konstaterade att Izas beslut att följa Arbetsförmedlingens råd var ett klart brott mot reglerna och därmed skulle han utvisas.

Fick stort stöd, nu ändras beslutet

Hans vänner startade genast en kamp för att hjälpa honom, och efter att SVT tagit upp fallet landade det på högsta politiska nivå. De flesta ansåg det orimligt att ett litet byråkratiskt misstag från en myndighet skulle leda till så förödande konsekvenser för familjen.

– Bästa julklappen, nu kan vi äntligen koppla av i familjen säger Iza.

Samma situation som försatte honom i problem då, att familjen var egenföretagare och självförsörjande, har nu alltså istället lett till Migrationsverkets beslut att han ska få stanna. Det är inte alltid lätt att förstå byråkratins kvarnar i Sverige.

– Nu kan han ställa in sig på att få stanna i Sverige. Jag ser ingen anledning till att han inte skulle få permanent uppehållstillstånd om två år säger Terfa Nisébini, Yahya ”Iza” Damikhis advokat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Iza

Mer i ämnet