BB läggs ner under 2017

Uppdaterad
Publicerad

Att ta emot mammorna från Ådalen är inget problem för förlossningarna i Örnsköldsvik och Sundsvall, menar Marju Dahmun, verksamhetschef för kvinnosjukvården i Västernorrland.

Igår kom beslutet om nedläggning av Sollefteå BB och den slutna kvinnosjukvården. Ett tungt besked för hela bygden och inte minst för alla anställda.

Idag, torsdag, åkte Marju Dahmoun till Sollefteå för att träffa de barnmorskor, sjuksköterskor och läkare som är direkt drabbade.

Krisen i Landstinget Västernorrland

– De är besvikna och ledsna. Stämningen känns på hela arbetsplatsen. Det var ungefär den reaktion jag förväntat mig, säger hon.

Läggs ner 2017

Frågan om när BB kommer att läggas ner är svår att svara på.

– Det beror på hur våra anställda reagerar, om man vill stanna kvar eller söker arbete på annan ort, säger Marju Dahmoun.

Om det blir personalflykt, är risken stor att BB måste stängas ganska snart. Väljer man att stanna kvar, många har ett halvår på sig att hitta nytt jobb inom verksamheten, kan man hålla öppet längre.

SVT: Kommer BB att finnas kvar hela nästa år?

– Nej inte hela 2017!

Kapacitet

När BB i Sollefteå stänger ska de drygt 300 mammorna som brukar förlösas där, fördelas på klinikerna i Örnsköldsvik och Sollefteå.

SVT: Har klinikerna kapacitet för det?

– Jag det har man. På sommaren tar Örnsköldsvik emot alla från Sollefteå och om vi delar den lilla mängden, kommer det att gå alldeles utmärkt, säger Marju Dahmoun.

Hon säger också att man inte diskuterat någon speciell styrning, men tror att Örnsköldsviks och Sundsvalls BB kommer att dela ganska jämnt på patienterna.

SVT: Det är brist på barnmorkor i Sverige – klarar ni bemanningen?

– Vi har inga stora problem med vakanser idag. Det finns tillfälliga vakanser för föräldraledigheter till exempel, men det finns inga fasta tjänster lediga.

Framtiden

SVT: Kan man prata om framtiden med de anställda i ett sånt här läge?

– Jag har ingen agenda att komma hit och prata om framtid, jag är här för att lyssna, säger Marju Dahmoun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet