Begärs häktade för människorov

Uppdaterad
Publicerad

Två av de fyra män som suttit anhållna misstänkta för att ha fört bort en 23-årig man i centrala Gävle begärdes på torsdagseftermiddagen häktade.

Av åklagarens häktningsframställan framgår att de är på sannolika skäl misstänkta för människorov. Begäran om häktning för de två andra väntas senare under eftermiddagen. Häkningsförhandlingar är inplanerade till fredagen.

En av männen har en nära relation till den 23-åriga kvinna som sedan tidigare sitter häktad misstänkt för medhjälp till människorov.

23-åring bortrövad i Gävle

Nekar till allt

Kvinnan hade i sin tur en nära relation till den bortförde mannen. Hennes advokat, Lars Ståhlberg, säger till SVT Västernorrland att hans klient inte förstår varför anklagelserna riktas mot henne. Ståhlberg har förgäves försökt få svar på vad misstankarna mot henne gäller rent konkret. Hon har talat om att hon befann sig i Gävle tillsammans med den 23-årige mannen. När han försvann var det hon som larmade polisen.

Ståhlberg kommer nu att överklaga häktningen och ser med intresse fram mot vad som kan komma fram vid förhören av de övriga misstänkta.

Greps vid Öresundsbron

Under onsdagen greps ytterligare två män som misstänks vara inblandade i brottet.  De två männen var efterlysta och greps på vid betalstationen på Lernacken vid Öresundsbron. Männen fördes omgående till Gävle, eskorterade av polis.

Stor utredning

Det var den 4 april som en 23-årig man, mot sin vilja, blev indragen i en personbil i centrala Gävle.

– Det är ett vittne i centrala Gävle som har sett en person bli indragen i en bil. Det är klarlagt att det är mot den här personens vilja, säger Elisabeth Hermanrud, kammaråklagare, till SVT Nyheter Gävleborg.

Mannen är fortfarande försvunnen och den internationella åklagarkammaren är inkopplad.

– Det är viktigt att få ytterligare vittnesuppgifter. Det är ju på ett ställe i centrala Gävle, så vi tror att det finns personer som har gjort iakttagelser som är mer relevanta, säger Elisabeth Hermanrud.

Sju gripna

Fem av de gripna, fyra män och en kvinna, är hemmahörande i Sundsvall. Av de två senaste är en man hemmahörande i Sollefteå och den andre misstänkte har skyddade identitetsuppgifter. Ingen av dem förekommer i polisens belastningsregister för några grövre brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

23-åring bortrövad i Gävle

Mer i ämnet