Peder Björk (S): ”Styrelsen har hanterat det bra”

Björn Ryd får även lämna Kommungaranti

Uppdaterad
Publicerad

Vd:n för Svenska Kommun Försäkrings AB, Björn Ryd får även sluta som vd för bolaget Kommungaranti och dess dotterbolag i Luxemburg, som vi rapporterat om i tidigare granskningar.

Kommungaranti beskrivs som en ”systerkoncern” till Svenska Kommun Försäkrings AB. Bolaget ägs av Gävle och Sundsvall kommun.

– Ja, beslutet gäller även för det andra bolaget, säger Peder Björk (S) kommunalråd i Sundsvall som sitter i styrelsen för Kommungaranti.

Pensionspengar i Luxemburg

Delar bedömningen

Kommunerna valde att bilda försäkringsbolaget 2009 för att täcka ökade pensionskostnader. Sundsvalls kommun har satsat 626 miljoner kronor i bolaget och dess dotterbolaget Reinsurance SA i Luxemburg. När Arbetarbladet avslöjade de höga kostnaderna för bland annat representation beslutade styrelsen i Kommungaranti att också granska det bolaget där Björn Ryd varit vd. Peder Björk säger att styrelserna i båda bolagen diskuterat vd-frågan.

– Jag har inte så mycket kommentarer mer än att jag delar den bedömning som styrelserna gjort. Jag ställer mig helt och hållet bakom det beslut man tagit och jag tycker att styrelsen i SKFAB har hanterat det här på ett bra sätt, säger Peder Björk (S).

SVT: Hur kommer det sig att det är journalister och inte ni i bolaget som upptäcker det här?

– Det är en fråga som styrelsen också ställt sig och det är något man får diskutera framöver- hur kan vi säkra att vi har kontrollfunktioner som kan upptäcka det här.

SVT: Men ni har ju deltagit i möten och middagar, har ni inte upptäckt den här kulturen då?

– Nej, då hade vi vidtagit åtgärder.

Finmiddag i Luxemburg

Men i den konsultgranskning av bolagen, som den utomstående konsulten EY gjort framgår också att en del av kritiken faller tillbaka på styrelseledamöterna själva. Det handlar om att man gjort avsteg från bestämmelserna om ”iakttagande av största möjliga sparsamhet”. Både Mats-Johan Adner (M) och Peder Björk (S) har till exempel varit med på en finare restaurangmiddag där kostnaden uppgick till 1460 kronor per person.

– Det har förekommit vid några tillfällen i samband med strategidagar och det är bara att konstatera att de kostnaderna varit för höga. Men vi visste då inte vad kostnaderna för middagarna låg på, försvarar sig Peder Björk (S).

SVT: Har allt det här skadat bolagens anseende?

– Det är klart att när det blir den här typen av händelser så påverkar det såklart synen på bolaget och hur man ser på det. Och det är tråkigt i sig, eftersom själva verksamheten i bolaget, varit väldigt framgångsrik i över tio års tid. Och då menar jag, SFKAB som levererar försäkringar till sina ägare, kommunerna.

Kommer att lämna Kommungaranti

Han framhåller att även Kommungaranti varit ett bolag som varit bra för kommunerna, men säger att läget där nu är lite annat eftersom ju kommunfullmäktige i Sundsvall 2015 beslutatat att lämna bolaget.

– Arbetet med att lämna bolaget pågår, men det kommer att ta lång tid. Det blir inte enklare av att vi är två delägare som inte har samma syn på framtiden för bolaget, säger Peder Björk (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pensionspengar i Luxemburg

Mer i ämnet