Blodet fortfarande kvar efter skottlossningen

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan sköts en 60-årig man i magen av poliser i ett hus i Timrå. När avspärrningarna plockats bort åkte mannen som äger huset hem. På övervåningen mötte honom ett blodigt kaos.

– Motvilligt gick jag upp och då fick jag se det där och då förstod jag ju, säger mannen som bor i huset.

När han gick gå upp till övervåningen fick han kryssa mellan blodspår och polisens latexhandskar som låg slängda i trappen. Där uppe på golvet var blodet fortfarande kvar.

polisskott Timrå

Blev chockad

– Jag blev lite halvchockad. Jag hann inte tänka så mycket mer än att vad här ser ut. Ska jag ta rätt på det här? Ledstången som är sönderskjuten, är det någon som kommer och fixar det, eller ska det se ut så i all framtid? undrar han.

Själv har mannen svårt att ställa iordning efter polisens skottlossning. Tre gånger om dagen kommer hemtjänsten, men de torkar inte upp blodet.

”Hur får man bort levrat blod?”

– Jag hade ju hoppats på hemtjänsten, för polisen lär ju inte göra någonting. Och vad finns det kvar då? Ja, det är jag det, konstaterar han.

Polisen har inget generellt ansvar att städa upp på en brottsplats. Det avgörs från fall till fall och det krävs en anmälan till polisens juridiska avdelning.

– Vi har ingen organisation för sanering. Det är polisens jurister som avgör vem som får ta kostnaden i sådana här fall, säger Patrik Sundlöf, vid polisen i Timrå.

Sanering ingår inte heller i hemtjänstens uppdrag.

– Det krävs en grövre städning för att få bort levrat blod och det är något som går utöver de vanliga hemtjänstinsatserna. Är det någon som saknar ekonomi för att få en sanering utförd, så går det ju att ansöka om hjälp till socialen, säger Jonas Öhlund, tillförordnad socialchef på Timrå kommun.

Mannen, som äger huset i Timrå där polisens skottlossning ägde rum, säger att han själv så småningon ska göra ett försök att få bort blodet, även om det tar emot.

– Det känns obehagligt. Dessutom vet jag inte hur man tar rätt på levrat blod. Jag vet inte hur man får bort det, säger mannen och skakar på huvudet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

polisskott Timrå

Mer i ämnet