Bonde bytte land

Uppdaterad
Publicerad

UKRAINA Han är känd som grisbonden från Junsele. Men nu satsar Stefan Stolt istället på att bli affärsman i Europas näst största land, Ukraina.

Stefan Stolt har bytt stövlarna och overallen, mot lackskor och kostym. Han avvecklade jordbruket hemma i Junsele för att satsa på den svarta jorden istället. Ukraina är ett av världens bördigaste länder, men jorden är misskött. Av politik och ekonomi.

– Man har ju hört sedan man var liten att Ukraina är världens kornbod. Men det var inte så mycket korn på åkrarna, det var ogräs, säger Stefan till SVT Mittnytt.

Korruption

Stefan har mött en ofantlig byråkrati och omfattande korruption.

– Det är tjänstemän som inte vill göra det dom ska göra om de inte får en liten extra slant.

Trots det är det allt fler svenska företagare som upptäckt den gigantiska marknaden i Ukraina. – Det finns ju segment som inte är öppnade här, så man kan ju egentligen gå in och ta jättestora marknadsandelar, säger Helen Gustavsson som är chef på Exportrådets kontor i Kiev.

Förste bonden

Idag finns ett 70-tal svenskregistrerade företag i Ukraina. Men Stefan är den förste bonden.

– Det han har gjort tycker jag är väldigt modigt, jag tycker att det är tufft att ge sig ut på landsbygden och starta en gård, säger Helen Gustavsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.