Bostadsbrist hindrar integration av tusentals

Uppdaterad
Publicerad

Runt om i Sverige sitter tusentals nyanlända och väntar på att få fotfäste i det svenska samhället. De får ingen bostad och Migrationsverket medger nu att situationen är olycklig.

Sveriges kommuner lyckades bara uppfylla bostadslöftet till de nyanlända till 72 procent under fjolåret. Vid årsskiftet bodde 22 000 asylsökande kvar på Migrationsverkets asylboenden trots att de skulle ha flyttat ut för att påbörja sin etablering.

Långa handläggningstider

Migrationsverket medger nu att situationen är olycklig. Integrationen som redan fördröjts till följd av långa handläggningstider fördröjs nu också till följd av bostadsbristen.

Bosättningslagen – Västernorrland

– Ja det är ett faktum att integrationen fördröjs ytterligare för många nyanlända och det är olyckligt, säger Elina Södring vid Migrationsverkets bosättningsenhet i Umeå.

– Lösningen ligger i politiska åtgärder på arbetsmarknadsområdet men också om kommunernas förmåga att få fram bostäder. Det är en ansträngd bostadssituation som vi har att tampas med, fortsätter hon.

Inga patentlösningar

Problemet stavas alltså bostadsbrist och några patentlösningar finns inte runt hörnet.

Människorna som hamnat i kläm är många och var och en med sina drömmar och ambitioner om ett liv i Sverige. På gamla fängelset i Härnösand träffar SVT Västernorrland fyra syriska män som alla väntar på att återförenas med sina familjer. De har alla uppehållstillstånd men får inte starta sin etableringsprocess så länge de inte har fått egen bostad utanför asylboendet.

En blev anvisad bostad i Nynäshamn för fyra månader sedan, en annan har blivit anvisad en flytt till Borås, också i hans fall för fyra månader sedan men båda väntar fortfarande. De har inte hört något från sina nya hemkommuner.

– Mina barn frågar mig när vi ska flytta ut från det här fängelset, men jag kan bara säga att jag inte vet, säger Abdul Majed Airoud som flytt från Aleppo med två barn. Resten av familjen finns i ett flyktingläger i Turkiet.

Tre län har klarat utmaningen

Familjen har hamnat i kläm när Sveriges kommuner inte förmår leva upp till bostadslöftet till de nyanlända. För att leva upp till bosättningslagens krav skulle kommunerna under 2016 skaffa fram 21 700 bostäder till nyanlända som behövde någonstans att bo sedan de fått uppehållstillstånd. Vid årsskiftet hade kommunerna uppfyllt detta till 72 procent.

Västernorrland har uppfyllt bostadslöftet till 97 procent.

Sett till länen är det bara Kalmar, Jämtland och Gävleborg som helt klarat utmaningen medan Södermanland och de tre storstadsregionerna klarat den sämst. Stockholm till 62 procent och Skåne till 60 procent, mätt i genomförda inflyttningar.

Tidigare var det Arbetsförmedlingen som hade ansvaret för de så kallade bostadsanvisningarna men från årsskiftet har ansvaret överförts till Migrationsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bosättningslagen – Västernorrland

Mer i ämnet