Brända Barn – profeter i sin egen stad

Uppdaterad
Publicerad

För 33 år sedan kom Brända Barn med en skiva som utsågs till bästa rockalbum i rocktidningen Schlager. Nu i vår släppte de album nummer två, vi har träffat tre av medlemmarna för att höra varför det tog sådan tid.

Kollar man upp Brända Barn i Wikipedia så står det att dom VAR ett band från sundsvall som bildades 1979. Visst kan 33 år tyckas långt mellan två skivsläpp men vi är mer uppdaterade än wikipedia och vet att Brända barn ÄR ett band från Sundsvall. I april kom albumet Över bron, så en självklar första fråga är ju varför?

 – Varför inte? Eller hur? Nä, men det var väl så att efter vi hade det där trettioårsjubileet så kunde vi konstatera liksom att det var rätt mycket folk som vi betydde mycket för, säger Anders Brodin, sångare i Brända Barn.

Modern teknik

Efter att de splittrades 1984 har de haft spelningar med ojämna mellanrum. Det var först när de firade 30 år och det gjordes en samlingsplatta, som medlemmarna kände att de var i  rätt tid och plats i livet för att kunna ägna sig mer åt musiken. En av de saker som skiljer plattan ”allt står i lågor” från dagens ”över bron” har mycket att göra med dagens teknik.

– Nu för tiden behöver man inte ens sitta allihopa och spela in samtidigt, säger Mikael Selin som spelar bas och är ett av de nya ansiktena i Brända Barn, han har tidigare spelat i Sundsvallsbandet Distinkt.

Brända Barn spelar på Aveny 28/5.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.