Foto: SVT

Brist på ambulanser

Uppdaterad
Publicerad

Det finns för få ambulanser i Västernorrland. Det anser vårdfacket efter att en svårt sjuk i länet nekats ambulans.

Händelsen inträffade i våras. En patient med svår andnöd och hög feber nekades ambulans och ombads själv ta sig till hälsocentralen. Orsaken var brist på ambulanser

– Det kan tyvärr inträffa igen, säger Tommy Stridsberg, facklig företrädare vid ambulanssjukvården i Västernorrland. Ambulanstransporterna i Västernorrland har ökat kraftigt under de senaste åren men vi har inte fått mer resurser.

Svårt sjuk

Antalet sjuktransporter med ambulans har ökat med 8 000 under tre år och väntas i år hamna på 34 000 i Västernorrlands läns landsting.

Frågan om detta påverkat patientsäkerheten har aktualliserats sedan Inspektionen för vård och omsorg utrett en händelse i våras där patienten nekades ambulanstransport. Den 42-årige patienten fick rådet att själv ta sig till vårdcentral. Mannen visade sig lida av dubbelsidig lunginflammation och blodförgiftning och fick läggas in på intensiven. Patienten behövde respiratorvård.

Brist på ambulanser

SOS-sköterskan som tog emot larmsamtalet har förklarat att hon kände sig pressad av att det inte fanns lediga ambulanser och gav patienten rådet att själv ta sig till vårdcentral.

Inspektionen för vård och omsorg konstaterar att ambulans ska prioriteras utifrån patientens symptombild och inte efter tillgången på lediga ambulanser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.