Polisen ignorerade tips om Ramseledådet

Uppdaterad
Publicerad

Polisen fick tips inför mordförsöket i Ramsele på söndagskvällen, men skickade ingen patrull.

Det var natten mot måndag som en man i 50-årsåldern hittades livlös utomhus i Ramsele. Senare greps två män i 30-årsåldern misstänka för mordförsök. Männen är bekanta med varandra. Såväl de gripna som offret finns i straffregistret sedan tidigare.

Tipsade polisen

Under kvällen innan våldsdådet inträffade ringde en person, anonymt till polisen och tipsade om att denne sett de tre personerna åka runt i en mörk bil. Men polisen skickade ingen patrull till Ramsele. 

Mordförsök i Ramsele

– Med den information som vi hade då så lämnade vi det som ett allmänt anrop, det vill säga informationen går ut på radion till de som är i tjänst. Men ingen patrull fick order om att åka dit, säger Tomas Wallgren chef för polisens länskommunikationscentral.

”Inget anmärkningsvärt”

Han säger att personen som ringde namngav personerna, men det kom ingen ytterligare information som föranledde ett ingripande.

– Jag har pratat med operatören som tog emot samtalet och det har inte funnits någon information om något vapen eller något annat anmärkningsvärt. Hade vi till exempel haft information om ett vapen så hade bedömningen varit annorlunda, säger Tomas Wallgren.

Samtal spelas in

Alla samtal till LKC spelas in men Tomas Wallgren har inte lyssnat på samtalet utan nöjer sig med att läsa det som finns nedskrivet i händelserapporten.

– Om jag ska lyssna på det som är bandat så ska det finnas misstanke om brott med minst två år i straffskalan eller tjänstefel, och det finns det inte i det här fallet, säger han.

Tidigare straffade

Brottsplatsen är nu fastställd, men Veronica Andersson hos Polisen vill inte gå närmare in på var brottet ägt rum, eller ens säga om det var inomhus eller utomhus. Flera förhör har redan hållits och under tisdagen ska de båda misstänkta männen höras, med sina försvarare.

– Det sker också flera utredningsåtgärder i Ramsele i dag. Det är fler som ska höras, säger Veronica Andersson som är polisens gruppchef för grova brott i länet.

Begärs häktade

Läget för den skadade uppges vara allvarligt men stabilt. De misstänkta männen kommer att begäras häktade och häktningsförhandling hålls troligen under onsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordförsök i Ramsele

Mer i ämnet