Bruten arm gav motivation

Uppdaterad
Publicerad

En bruten högerarm skulle väl grusa planerna för vilken idrottsman som helst som laddar för OS i Peking i augusti. Men inte för Sundsvallsboxaren Kennedy Katende. Tvärtom ser han möjligheterna att förbättra vänsterarmen i stället.

Allt såg ljust ut inför OS, Katende vann en internationell turnering i Tammerfors i Finland i december, men så gick han och bröt högerarmen under en träningsmatch i januari. Det hade knäckt de flesta, men han ser möjligheterna att förbättra sin vänsterarm under tiden som högerarmen läker.

– Nu får jag mer chans att träna på vänsterhand och bli mycket, mycket bättre på vänstern. Det finns alltid något positivt med skadan.

Första veckan var det jobbigt och jag hade värk, nu slår jag med högerarmen i luften och det gör inget ont alls.

Besked om armen får han den 18 mars, och han hoppas på det bästa:

– Jag vet att det kommer att hålla, säger han till Mittnytt.

OS är målet

Han började boxas i 11-årsåldern. Inte för att det var kul eller tufft med boxning, utan snarare för att gå ner i vikt.

Nu är målet ett helt annat, OS. Han uppskattar att han måste vinna två av tre matcher i Grekland i april för att kvala till OS i Peking i augusti.

För några månader sedan lyckades han få sponsorer och kunde gå över till att enbart satsa på boxningen, tidigare hade han ett jobb att sköta också. Han tävlar i 81 kilos-klassen, konkurrensen är stenhård. OS-drömmen är nära. Om armen håller.

Om OS-drömmen skulle spricka den här gången, satsar han vidare mot OS 2012. Och EM i England i november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.